Superhopp med snöskoter i hoppbacke

0
178

Vinterns guld i X Games var inte nog för snöskoterproffset Daniel Bodin. Idag prövade han sina vingar utför Örnsköldsviks stora backhoppningsbacke. I perfekta väderförhållanden med klarblå himmel och gnistrande snö genomförde han ett enormt skoterhopp och landade intill 70-meterssträcket.

Hoppet hade föregåtts av sex månaders planering tillsammans med några av Sveriges mest erfarna tävlings- och eventorganisatörer inom freestyle motocross och snöskoter. För att skapa ett uthopp som passade snöskoterns förutsättningar modifierades Örnsköldsviks hoppbacke med en högre och mer vinklad uthoppsramp. Resultatet blev ett hisnande hopp med en flygfärd cirka 15 meter över marken och landning vid backens 67-meterssträck, ett hopp som säkert skulle imponera även på aktiva backhoppare.

– Vilken känsla! Jag har väntat på den här stunden så länge och fantiserat mycket om hoppet, månader av planering blir till slut några sekunders upplevelse. Det är en obeskrivbar upplevelse som går utöver allt annat. Uppe i tornet var det ganska skrämmande men direkt vid uthoppet kände jag att jag hade kontroll över flygfärden, kommenterade en leende och lättad Daniel Bodin efter hoppet.

Idén om att hoppa utför en hoppbacke har växt fram under en längre tid hos skoterstjärnan.

– Under många år när jag har kört förbi hoppbackar har jag varje gång tänkt tanken att det borde gå att hoppa där med snöskoter. Tidigt i höstas kände jag att det helt enkelt var dags att gå från tanke till handling och bara göra det, fortsätter Daniel Bodin.

Örnsköldsviks backhoppningsanläggning ligger alldeles intill stadskärnan och bjuder på en otrolig vy uppifrån hopptornet. Men den högre uthoppsrampen försvårade möjligheten för Daniel att se backen nedanför och landningen.

– Man ser egentligen ingenting vid starten i tornet. I uthoppet är det första man ser en stor tågbro längst ner, tvärs över backen, och sen formligen kastas all information mot dig och hjärnan börjar bearbeta flygfärden och landningen, ler Daniel Bodin klurigt åt minnet.

På frågan om hur han ska fira prestationen svarar Daniel utan att tveka:

– Åka hem till en veckans semester hemma i Malung efter en lång och intensiv vinter. Jag har varit hemma tre dagar sen årsskiftet och ser fram emot att skotta snö, tapetsera och öva på gitarren.

Se videoklippet här: DANIEL_BODIN_70m_HOPP_OVIK 

foto: Red Bull Contentpool

Källa: Pressrelease

 

NO COMMENTS

Kommentera