Kalender för Rallycross SM 2013

0
226
Bilden har inget med artikeln att göra: Bilden är från en folkracetävling
Bilden har inget med artikeln att göra:  fotat på en folkracetävling, foto: Henrik Andersson, RedAkt.se

Under året så kommer det att köras 6 stycken rallycross tävlingar med SM status. En EM deltävling är också inplanerad till sommaren.

Vad är rallycross: Intensivt, tätt, snabbt och viss plåtkontakt, rallycrossen är fylld av action. Det handlar också om korta lopp, i regel med sex bilar i varje vilket gör att starten är viktig. Kanske rent av det allra viktigaste, för banorna är sällan mer än 1200 meter långa och förarna har bara tre varv på sig innan målflagg. Och efter den asfalterade startrakan väntar lätt kuperad terräng där banan vindlar fram med omväxlande grus och asfalt som underlag.

I 90 procent av fallen ser publiken hela banan. Ett spektakulärt och spännande moment är det så kallade alternativspåret, en slinga föraren måste välja att köra en gång i varje heat. Detta ökar möjligheten för omkörningar och avancemang i fältet.

Sverige är en framstående nation i Rallycross, faktiskt i topp i hela Europa och har med åren levererat topp förare så som Kenneth Hansen, Lars Larsson och Mikael Jernberg m fl.

En av deltävlingarna i EM körs i Höljes i nordvästra Värmland. Då förvandlas den lilla byn med några hundra invånare till en enda stor campingplats med över 25 000 tillresta och en folkfest som är värd att upplevas!

SM tävlingarna:

11 maj, Strängnäs

1 juni, Arvika

29 juni, Älvsbyn

3 juli, Älvsbyn

17 augusti, Haninge

5 oktober, Götene

EM deltävlingen är den 6-7/7 i Höljes

Vi ska försöka att rapportera så mycket det går med tävlingsreportage och bilder från dessa tävlingar. Kör du rallycross, eller vill ha bilder/text från dessa evenemang så hör av dig! henrik@redakt.se

NO COMMENTS

Kommentera