10 intressanta saker om årets rally VM

0
76

Nu när starten av Rally VM är nära så listar vi de top 10 sakerna med 2013 års säsong och det kommer att bli ett riktigt intressant år.

1. En ny världsmästare kommer vi att får se, då Sebastian Loeb enbart kör 4 st speciellt utvalda rallyn, så kommer det att bli en ny mästare – senast detta hände var 2003.

2. Mads Östbergs stora chans. Efter hans starka körningar under 2012, så har Östberg fått en bra chans i mästerskapet med sitt kontrakt på 13 deltävlingar med Qatar M-Sport World Rally Team Ford Fiesta.

3. Det finns hopp för Juho Hanninen. I dagsläget så finns bara garantier för två deltävlingar (Monte Carlo, Svenska rallyt). Men Juho Hanninen ses som en förare som har vad som krävs för att kunna utmana i en Ford Fiesta.

4. Framtiden är här. Esapekka Lappi har visat sig som en av de mest lovande rallyförarna under 2012 med flera minnesvärda körningar. För detta så har han fått kontrakt med Skoda Motorsport och ska köra i WRC 2.

5. Välkommen Volkswagen. Team Volkswagen kommer att ställa upp med 3 st WRC Polo R, med förarna Matti Latvala, Andreas Mikkelsen och Sebastien Ogier. Bilen är oprövad i detta sammanhang, men vi tror att teamet kommer att bli en stor konkurrent till Citroen och Ford.

6. M-Sport satsar på yngre förmågor. Utöver Mads Östberg, så kommer M-Sport också att ha Thierry Neuville och Evgeny Novikov med under alla 13 deltävlingar, alla dessa har förmågan att vara med i toppen. Med sig har de Nasser Al-Attiyah som kommer att köra delar av denna säsong i en fjärde Qatar sponsrad Fiesta.

7. Australiens deltävling är tillbaka. Rally Nya Zeeland anses vara än av de bästa på hela serien men återkomsten av Australiens deltävling är en stor höjdpunkt också, en händelse som kommer att vara intressant och tävlingsledningen i Australien jobbar hårt för att göra intressanta förändringar på årets deltävling.

8. Ny fart och ny framtid hos Citroen. De kan inte längre räkna med Loeb fullt ut, men med Mikko Hirvonen och Dani Sordo som förare så är teamet väldigt starka och mycket kapabla till att vinna. Till detta så kommer även Khalid Al-Qassimi att köra för Citroen under 2013, tillsammans med huvudsponsorn Abu Dhabi.

9. Nya klasser och kategorier. De supportklasser som finns har fått nytt namn för i år, WRC 2 är nytt namn för SWRC, denna klass har även en cup för grupp N bilarna, WRC 3 är det forna PWRC och kommer bara att vara öppen för två hjulsdrivna bilar. WRC Academy har också fått ett nytt till Junior WRC.

10. Efter att ha dominerat WRC Academy under 2012, Elfyn Evans får nu chansen att verkligen visa sin klass, i en 4 hjulsdriven Ford Fiesta hos M-Sport. Detta är en del av det pris han fick för sin vinst i WRC Acdemy. Den unga britten är högt rankad och förväntas imponera under 2013.

Detta var de 10 mest intressanta saker som vi möter under 2013 års säsong i Rally VM.

Källa: WRC.com

NO COMMENTS

Kommentera