Renault och Caterham utvecklar sportbilar

0
519

Renault och engelska Caterham Group bildar ett gemensamt bolag som skall utveckla och tillverka olika typer av sportbilar. De framtida sportbilarna kommer bli helt olika och bygger på antingen arvet från Alpine* eller från Caterham Cars**.

Efter en förstudie har Renault och Caterham beslutat sig för att utveckla och bygga sportbilar tillsammans i både större och mindre serier. De båda företagen kommer att tillföra tekniskt kompetens till en gemensam utvecklingsavdelning.

Alla utvecklingskostnader och investeringar i produktion genomförs på 50-50 basis i det gemensamma bolaget – The Société des Automobiles Alpine Caterham. Företaget kommer att bildas under januari månad nästa år med huvudkontor i Alpines klassiska fabrik vid Dieppe i Normandie.

– Våra ambitioner med att skapa nytt liv i varumärket Alpine bygger helt och hållet på möjligheten att hitta en samarbetspartner, som gör det möjligt att säkerställa lönsamheten i projektet. Redan från början var tanken att Dieppe-fabriken skulle utgöra hjärtat i verksamheten. Tack vare samarbetet med Caterham kan vi nu ta steget mot en ny Alpine-modell som kan bli verklighet inom tre till fyra år, säger Carlos Tavares, Vice Vd för Renault

– Tillsammans med Renault har vi skapat en möjlighet för Caterham att växa från att vara en liten respekterad nischtillverkare till att bli ett känt märke bland världens biltillverkare, säger Dato Kamarudin Meranum, Vice Styrelseordförande i Caterham.

*Om Alpine:

Jean Rédélé, pilot, affärsman och pionjär inom bilindustrin grundade Alpine1955. Alpinehistorien började med A106 modellen, baserad på plattformen och motorn från Renault 4 CV. Alpines DNA bygger på lätta och snabba sportbilar med strömlinjeformer. Ett recept som fungerat bra både för gat- och tävlingsbruk. Den ständigt unga A110 – som firar 50 år – är förmodligen den mest ikoniska av Alpines modeller. Sammanlagt har det sålts 30 000 Alpine sportbilar. Bland alla tävlingsframgångar finns VM-titeln i rally 1973, vinnare av Monte Carlo-rallyt 1973 och 1974 samt segern i 24-timmars loppet på Le Mans 1978. Renault övertog aktiemajoriteten i Alpine 1973.

**Om Caterham Group och Caterham Cars

Caterham Group är moderbolag för en gruppering av företag som specialiserat sig på bilar, motorsport, teknik och innovation. I gruppen ingår Caterham Cars, Caterham Teknologi och Innovation(CTI), Caterham F1 Team och Caterham Composites. Caterham Cars tillverkar lätta sporbilar med goda prestanda som har rötterna i klassiska Seven-modellen som konstruerades redan under 50-talet. Företaget är baserat i Dartford, Kent, England. Caterham teknologi och innovation (CTI) är ett teknikutvecklings-företag med fokus på avancerade fordonskoncept, drivlinor, material och tillverkningsteknik. Kunderna finns inom både bil-, flyg- och rymdindustrin. CTI har sitt huvudkontor i Hingham, Norfolk, Storbritannien.

NO COMMENTS

Kommentera